08. 04. 2016.

CryptoPrevent

www.foolishit.com/cryptoprevent-malware-prevention

Pored gomile raznovrsnih virusa i slične gamadi, poslednjih par godina jedna od najopasnijih napasti su tzv. "ransomware" virusi. Ransomware je vrsta štetnog (i opasnog!) softvera koja korisniku uskraćuje pristup računaru ili ličnim fajlovima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea zaključavaju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju kompletan sistem i prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine. Ukoliko "pokupite" neki od tih virusa, velika je verovatnoća da "otete" fajlove nikada nećete moći da vratite u upotrebljiv format!!! Virus napada doc, jpg, png, xls, ppt, psd, rtf i mnoge druge tipove fajlova. Nakon što ih šifruje, traži od oštećenog da plati ozbiljnu sumu na neki račun (čak do 1000 evra!) u roku od dva-tri dana da bi vam poslali kod za dešifrovanje tih fajlova. Plaćanje tražene sume, na žalost, ne garantuje dobijanje ključa za otključavanje otetih fajlova.

Da biste to sprečili, potrebno je uraditi nekoliko važnih stvari:
- povremeno napraviti rezervnu kopiju ličnih fajlova (fotografije, dokumenta i slično), po mogućstvu na eksternom hard disku i/ili u oblaku
- održavajte sav softver u ažurnom stanju (operativni sistem, anti-virus, brauzer, Flash itd)
- instalirajte dodatnu zaštitu protiv ransomware-a.

Što se tiče ovog poslednjeg preporučenog koraka, evo jednog predloga za tu vrstu zaštite: CryptoPrevent.

CryptoPrevent je program, koji štiti od raznih vrsta ransomware i sličnih virusa. On predstavlja dopunu regularnom anti-virusu, nikako nije zamena za tu vrstu softvera. Instalacija je jednostavna: pokretanjem setup fajla (CryptoPreventSetup.exe) počinje instalacija programa.
Process instalacije je klasican (Next > I agree > Next > Install> Finish). Na pitanja "Have you purchased a Product Key for Automatic Updates?" i "Are you interesting in learning more abaut automatic updates, or to purchase a product key" odgovorite sa No. Besplatna varijanta ce odraditi posao. (Napomena: preporuka je da se PRE instalacije CryptoPrevent-a računar pročešlja nekom pouzdanom anti-malware zaštitom, npr. Malwarebytes, kako bi se program instalirao na čist kompjuter.)

Posle instalacije, otvoriće se prozor CryptoPrevent-a sa opcijom za podešavanje nivoa zaštite. "Default" nivo bi trebao da bude dovoljan za prosečnog korisnika, jer jači nivoi mogu da blokiraju i neke legitimne programe.



Kako besplatna varijanta ne podržava automatsko ažuriranje programa, preporuka je da sam korisnik povremeno (npr. na svakih 10-15 dana) pokrene opciju za apdejtovanje baze i samog programa.

Što se tiče zahtevnosti ovog programa, ne treba se brinuti: CryptoPrevent funkcioniše tako što izmeni neka podešavanja Windows-a, a zatim je moguće isključiti ga, jer više nije potreban (bar do sledećeg apdejtovanja). Takođe, ne pokreće se sa Windows-om, tako da je potpuno neosetan po pitanju uticaja na performanse sistema.

Više informacija o ovoj problematici može se videti na forumu MyCity.rs.

Slični besplatni programi:
- Bitdefender Crypto-Ransomware Vaccine
- Malwarebytes Anti-Ransomware (BETA)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...